Spola avloppsstammen varje år

//Spola avloppsstammen varje år

Spola avloppsstammen varje år

Precis som man städar sin bostad så behöver man ibland städa sitt avlopp. En tumregel är att göra en stamspolning en gång per år för att undvika stopp i rören och ge en ökad livslängd. Men om man önskar, eller har ett flerfamiljshus, så kan man välja en tätare intervall också. Eller en längre.

En stamspolning utförs med hjälp av en maskin som skickar hett vatten i hårt tryck in i avloppsröret. Och fast att vattnets tryck och temperatur sjunker allt eftersom det kommer längre in i röret så brukar det ändå räcka till.

 

Som ren magi

Det är lätt hänt att man i dagens samhälle, med alla de rengöringsmedel som finns, kan tro att det behövs en stor insats för att rensa avloppsrör. Varför inte robotborstar som kryper fram och tillbaka genom rören? Eller något dundermedel som endast får hanteras med handskar och andningsmask?

Men nej, helt vanligt hett vatten med högt tryck löser det mesta. Så länge det inte är någon yttre påverkan som skadat rören. Det kan vara ett rör som skadats vid grävning. Eller ett vanligt bekymmer som består av rötter som växt in i rören genom något hål eller spricka.  

 

 

När det blir stopp

Vanliga anledningar till att man får stopp i avloppet är olika beroende på om det är något som kommer från köket eller badrummet. Från badrum och toalett kan det bli stopp för att man spolar ner något som egentligen borde hamna i soptunnan. Men det kan även vara att man har använt sig av för mycket toalettpapper på en gång. Eller papper som inte är toalettpapper.

Stopp med köksrelaterade skäl är ofta större bitar av mat och matoljor som stelnat. Att diska av en stekpanna är oftast inga problem. Men om man har en fritös så ska man aldrig tömma den stora mängden rakt ner i avloppet.

By | 2020-09-28T09:12:16+00:00 september 28th, 2020|Stamspolning|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment