Musikens roll i våra liv

10 maj 2020
Mikael Barani

Musik.
Vad betyder musiken för just dig?
Är det något som du har i bakgrunden när du pysslar därhemma? I öronen när du är ute och springer eller gymmar? Eller är det det du tar till för att komma i partyläge?

Musik har lika många betydelser som det finns individer. Från att ha haft mer ritualistiska rötter, vilket det fortfarande har i världen, så har musiken också blivit till något som – lite nedlåtande kanske – kan kallas för bakgrundsskval. Säkerligen har det med tekniken att göra. 

Eller kanske är det lite väl hårt. För någonstans så har nog musiken fortfarande sin rituella betydelse för oss människor. Oavsett om man är ute och klubbar eller sitter hemma och lyssnar på något för att komma i någon sorts stämning så är det trots allt en rituell handling. För vad är inte utekvällen på dansgolvet om inte en stor ritual för att höja humöret tillsammans med andra som också vill skaka på sina lurviga.

Idag har vi fantastiska maskiner som får plats i fickorna och rymmer musik och så mycket mer. Men så finns det dem bland oss som uppskattar det gamla, varma ljudet som endast uppstår när tonarmar möter vinyl. Det är något med knastrandet och det organiska soundet som känns lite som att sjunka ned i ett varmt bad, eller en väl insutten fåtölj.

Plötsligt transporteras vi till en plats där vi känner oss omhuldade och trygga. Sådan är nämligen musikens kraft. Oavsett vilket ljudsystem som man använder för att lyssna på det. Sedan har vi förstås alla som sagt våra preferenser, vilket man helt klart är medveten om på Sound by Vinyl. 
En sak är som sagt säker: Musikens betydelse hänger på individen. Faktiskt händer den även på stunden och på humöret.
Notera vilka låtar som är hetast på din spellista. Det säger en hel del om dig som person.

Fler nyheter