Lämna in bilen till en bilverkstad som fixar tvåorna

12 augusti 2020
Cecilia Olsson

Köper man en bil så är det vissa saker man måste göra för att få framföra den på vägen. Man måste såklart ha körkort för personbil och bilen måste ha en trafikförsäkring, köper man en bil som man är rädd om så bör man även teckna halv- eller helförsäkring ifall något skulle hända. Man måste även betala skatt på sin bil och den ska besiktigas med jämna mellanrum (hur långt emellan beror på hur ny bilen är). Att serva sin bil är inget måste men det är något man bör göra om man vill säkerställa att den håller så länge det bara går.

Varför måste man besikta?

När man besiktigar sin bil så går de igenom sådant som måste fungera för att man ska kunna framföra bilen säkert på vägarna. Har man en trasig AC så bryr de sig inte om den eftersom den inte direkt påverkar körförmågan, däremot måste man till exempel ha fullgoda bromsar eftersom de har extremt stor påverkan på säkerheten både för en själv och andra som rör sig på vägen. Så om man får en eller flera tvåor i protokollet så är det inte för att de som gjort besiktningen vill jävlas, det handlar om att alla trafikanter ska ha de bästa förutsättningarna för ett trygg framfärd.

Vad gör man om man fått en tvåa?

Får man en tvåa i besiktningen så har man en viss tid på sig att åtgärda problemet, sedan gör man en ombesiktning för att de ska kunna säkerställa att allt är som det ska. Vissa verkstäder som är ackrediterade kan dock erbjuda en tjänst där de efter att ha rättat till de fel som markerats med tvåor även meddelar transportstyrelsen att problemet är löst och att bilen är besiktigad och körklar. Till exempel så finns AB Gävle Bilservice, en bilverkstad i Gävle som erbjuder det samt flera andra tjänster.

Fler nyheter