Köra maskin ner för pisterna

06 oktober 2020
jonas olsson

Barnbacken, gröna, blå, röda eller svarta? Ja, är man en hel familj som ska åka skidor utförs kan detta vara en vanlig diskussion som man tar under frukosten. Och kanske även flera gånger till under dagen som kommer.

För alla brukar ha sin egen favorit. Eller de backar man är rädd för att åka eller till och med vägrar att åka nedför. Vilket ofta är de svarta eller röda. Men det är inte alltid så enkelt att bedöma vilka som vill åka i vilka backar. Bara för att det kallas barnbackar är det inte alltid barnen som vill åka där. Det kan vara precis tvärtom. Att föräldrarna föredrar de enklaste backarna och barnen vill kasta sig ut för de svarta och tuffa pisterna.

 

En dröm för många

De flesta är glada ifall de kan komma iväg på en veckans skidresa på vintern. Men det finns de som satsar på att tillbringa en hel vintersäsong med skidåkning varje dag i veckan. Sol, snö, vackra vyer och hur mycket skidåkning man vill. Och dessutom få betalt för det!

Det är inte en omöjlig dröm utan något som många gör varje vinter. Varje år. Det kallas för att göra en säsong på en skidort. Vilket innebär att man arbetar under vissa timmar och dagar med något som ger service till övriga skidresenärer. Och övrig tid har man full tillgång till att åka själv.

 

Funktioner att fylla

Liftvärd, skidlärare, barnvakt, servitör, kock och skiduthyrare är några av de jobb som man kan prova på under en vintersäsong i fjällen. Men det finns även andra lite mer ovanliga. Som badvakt, skoterguide eller förare av pistmaskin.

Den som ser till att alla backar har snö som är preparerad för bästa åkning är nog egentligen den som har det viktigaste arbetet på en skidort. Och också ett väldigt roligt sådant.  

Fler nyheter