Kartongförslutare stänger till lådan

17 augusti 2020
william eriksson

Har du sett hur saker tillverkas på det löpande bandet, förstår du att det gäller att alla moment sker rationellt och lika snabbt, så att man slipper stå och vänta på ett ställe som är extra tidsödande, en så kallad flaskhals. Ingenjörer och uppfinnare har hittat på diverse maskinutrustning så att all tillverkning går så smidigt som möjligt.

När varan är färdig ska den paketeras, och då hamnar den i en förpackningsmaskin där kartonger matas in. En särskild kartongresare fäller upp lådan, den fylls med varor automatiskt, och sista momentet, som pricken över i, är att en kartongförslutare stänger den fyllda kartongen. Sedan är den färdig för lagerhyllan eller för utleverans till kund.

Man hinner producera mycket mer

Det manuella momentet, att fylla lådorna för hand, har försvunnit. Det är inte bara av ondo, för det är ett ganska monotont och tröttsamt arbete. Dessutom tar det lång tid. Med moderna förpackningsmaskiner, där man bara behöver fylla på med en hög hopvikta kartonger då och då, sker paketeringen helautomatiskt. 

Som sista moment där gör kartongförslutaren att man hinner tillverka många fler produkter, eftersom det sker ett jämnt flöde genom hela tillverkningen.

 

Ställ in kartongstorlek

Några inställningar behövs för att allt ska gå smidigt. Man får förstås övervaka maskinen så att inte något fastnar eller att allt stannar upp någonstans, eller att kartonger hamnar på golvet. Bland annat ska man välja kartongstorlek, men sedan kan en kartongförslutare till och med tejpa ihop lådan så att den är färdig för leverans.

Om du tvekar inför den nya tekniken, så ta kontakt med ett företag som säljer förpackningsmaskiner, så kommer de och visar hur det fungerar. Du får veta vad det kostar och får förslag på vad som skulle kunna passa i just din produktionslinje. En tidseffektiv tillverkning är till nytta för lönsamheten och ger ett välmående företag.

Fler nyheter