Höj bilens värde med extrautrustning

01 mars 2020
jonas olsson
Höj bilens värde med extrautrustning

Undersökningsföretagen och forskarna är inte helt överens om beräkningen av hur många bilar det egentligen finns i hela världen, men mellan tummen och pekfingret kan man säga att det är närmare en miljard bilar. Det är oändligt mycket bilar. En del bilar är värda lite mindre, en del är värda mer och vissa till och med ofantliga summor. En faktor som kan påverka en bils värde är den så kallade extrautrustningen som kan ingå i bilen. Det är viktigt att tänka på när man ska sälja eller köpa bil, men framför allt när man ska redovisa sina tillgångar för Skatteverket.

 

Vad räknas som extrautrustning?

Extrautrustning är som sagt allting som tillhör bilen, men inte är en del av bilen som per automatik påverkar bilens värde. För att ta ett par konkreta exempel, för att klargöra sammanhanget, kan man säga att automatisk växel, sommar- eller vinterdäck, metalliclack och antisladdsystem alla är delar som tillhör bilen, men som inte definieras av bilen, och därför ska räknas som så kallad extrautrustning. När man talar om vad som är extrautrustning är det bra att även känna till vad som inte är det. Till den kategorin räknas bland annat alkolås, mobiltelefon/handsfree, kommunikationsutrustning eller utrustning för funktionsnedsättning.

 

 

Förankra med en lokal expert

Ibland kanske man skulle vilja förse sin bil med en del extrautrustning för att höja dess värde. Men det är kanske inte alltid så lätt att veta vad man kan, får eller bör extrautrusta sin bil med. Vilken tur då att man kan få hjälp! I första hand kan man googla, i andra hand besöka en lokal expert. Om du exempelvis bor i södra Stockholm har du faktiskt möjlighet till att göra båda delarna. Googla till exempel ”extrautrustning bil gröndal” så kommer du få både tips och information om vilken extrautrustning som är lämplig just för din bil.

Fler nyheter