Fördelar med LED-belysning

//Fördelar med LED-belysning

Fördelar med LED-belysning

Att byta ut sina glödlampor till LED-lampor är en god investering för både dig och miljön. Med ledljusarmaturer i ditt hem istället för vanliga glödlampor så sparar du på energin. Och används det mindre energi så får du en billigare elräkning och gör en mindre påverkan på klimatet. Visst är LED-lamporna dyrare att köpa men de håller avsevärt mycket längre än en glödlampa och är mycket energisnåla. Det finns olika sorters LED-belysning att köpa beroende på vilket slags ljus man är ute efter. LED-lampor passar att ha både inomhus och utomhus. Och visst är det fint att ljusa upp trädgården nu en aning i den mörka vintern.

 

 

Hur fungerar en LED-lampa?

 

LED står för Light Emitting Diodes och på svenska betyder det lysdiod. LED-lamporna har ingen glödtråd som en glödlampa har utan ljus uppstår i lysdioden. Så vad är en lysdiod? En lysdiod består av en halvledare som med hjälp av olika material sänder ut ett ljus. Man kan använda sig av material som aluminium, zink, gallium eller kisel. Det som händer i lysdioden är att elektromagnetisk strålning uppstår och avger ljus. Detta kallas för elektroluminiscens. Det var redan på 1920-talet som man upptäckte detta fantastiska fenomen som nu ger oss LED-belysningen.

 

Klimatsmart lampa

 

LED-lampor är miljövänliga på grund av att det krävs mycket lite ström för dem att lysa. De innehåller inte de skadliga ämnena som man kan hitta i glödlampan som exempelvis kvicksilver och bly. Det bästa med LED-lampor är energibesparingen. Hela 80 procent mindre energi används vid användning av en LED-lampa än en vanlig glödlampa. Det är en stor besparing det! De har också en längre livsläng än glödlampan. En glödlampa lyser 1000 timmar medan en LED-lampa lyser i upp till 15 000 timmar. Så har du inte bytt ut din glödlampa där hemma så kanske det är dags för det nu.

By | 2019-11-12T18:09:30+00:00 november 12th, 2019|ljus|Kommentarer inaktiverade för Fördelar med LED-belysning

About the Author: