Den nya tidens arbetsplats

14 april 2020
Mikael Barani
Den nya tidens arbetsplats

Det är många arbetsplatser som ligger närmast öde numera. Under den pågående epidemin finns det dagar då man kommer till sin arbetsplats och endast en bråkdel av människorna är på plats. Ofta håller man också långa avstånd mellan sig för att minska smittrisken. Ibland känns det som om att sitter och har en Skype-konferens med sina kollegor, även fast man är i samma lokal.
För att inte tala om lunchrummet. Här är det mist en stol mellan varje person som gäller. Minst.

Ja det är sannerligen spännande tider. Ibland känns det som om att det enda sällskapet man har är personalen som arbetar med kontorsstädning i Stockholm
Allt har sin charm förstås. Speciellt om man sitter i ett öppet kontorslandskap. 
Nu slipper man ju äntligen den där högt pratande kollegan som ska dyka upp hos en stup i kvarten och berätta vad hunden hittade på igår. Man får helt enkelt mer gjort.

Vissa upptäcker kanske nu fördelarna med att kunna arbeta hemifrån. Kan man hantera detta så kan den driftige som sagt bli effektivare. När distraktionerna är färre så kan man bara fokusera på det som verkligen bör göras. 
För även om det såklart är trevligt att kunna tjattra lite med sina kollegor så tar det också tid.

Istället kanske man kan unna sig en kort joggingtur när man i princip är färdig med allt som ska göras – och det bara är lunch. Det här med att vi ska sitta samlade på en och samma plats är trots att ett eko av den industriella eran. Vi lever fortfarande kvar i fabrikstänket – att man klockan in och ut en viss tid och måste vistas i samma lokal under den tiden. Samma sak gäller för övrigt skolan.

Det kan med andra ord komma en hel del intressanta insikter efter denna pandemi har blåst över.

Fler nyheter