Bygglov när du ska måla om

29 juni 2020
Jenny Olsson

Det är lätt att man i först hand bryr sig om husets insida och gärna målar om, renoverar och förändrar där man ändå vistas större delen av tiden hemma. Men det kan vara mycket värt att med jämna mellanrum se om husets utsida. Dels för att se så det inte finns skador på tak och fasad som på sikt kan skapa till exempel fuktskador och även mögel i huset.

Men det är även bra att se om sin utsida av estetiska skäl. Genom att måla om huset kan man ge det ett helt nytt uttryck. Det ger en välkomnande känsla och kan verkligen ge det liv på nytt. Om husets utsida inte har målats på länge kan det vara mycket värt att måla det även för hållbarheten. En fasad får också ett skydd genom färgen som gör att materialet står emot regn och rusk mycket bättre.

När man ska måla om sitt hus ska man börja med att fundera hur man vill ha den nya fasaden. Om man ska utgå från den tidigare färgen eller helt byta färg på fasaden? Om man ska byta färg på sin fasad kan man börja med att fundera vad som skulle kunna passa för själva huset och även vad som passar för tomten och omgivningen. I vissa områden är det strängare regler om vilka färger man får välja på huset medan det i andra är ganska fritt. Det finns till och med områden där rashusen som står tätt ihop har olika kulörer och skapar en riktig färgpalett. 

 

I många fall behöver man söka bygglov när man ska ändra färg på sin fasad och det är viktigt att man kollar upp det innan man börjar måla så man inte väljer en färg som inte skulle ha blivit godkänd. Det finns en bra sida på nätet som heter hus-bloggaren.se där de samlat mycket matnyttig information om vad som gäller när man ska byta kulör på sin fasad och när man behöver söka bygglov. 

Fler nyheter