Alle man på däck i Göteborg

24 september 2020
william eriksson

Det där med att hålla reda på vilka däck som ska vara på bilen är inte det lättaste. En säsong ska vinterdäcken på och den andra säsongen ska man byta till sommardäcken. Har man inte bytt vid ett särskilt datum riskerar man både böter och körförbud. Det där är någonting man behöver ha koll på, eftersom det är lätt att annars luras av klimatet.  

 

Inte minst i Göteborg har man väldigt milda vintrar. Det är inte ens säkert att det faller någon snö eller bli minusgrader på hela året. Då är det lätt att glömma bort att vinterdäcken ska vara på från och med senast 1 december. Teoretiskt sett kanske du tänker att du lätt skulle kunna köra runt på den ljuvliga västkusten med sommardäck hela året. Men klimatet är också föränderligt. Vad gör du om det helt plötsligt slår om och blir snöstorm över en natt och du ska köra till jobbet på morgonen? 

 

Ett “däckande” jobb

Sedan har man ju det där med däckbyten. Handen på hjärtat, hade du kunnat byta dina däck själv? Däckbyten i praktiken är ingenting som man får lära sig på körkortsutbildningen direkt. Det kan ju faktiskt hända att man hamnar i en akut däckbytarsituation, till skillnad från säsongsdäcken som man istället kan planera.  

Olyckor händer. Punktering händer. Vad gör du om det smäller till i däcket och du tvingas bli stående på landsvägen med ett punkterat däck? De flesta kanske hade googlat “däck göteborg” för att ta reda på vilka bilverkstäder som finns i närheten på västkusten och som kan komma ut och hjälpa en.

 

  

 

Men den händiga personen hade kanske tagit tag i domkraften, lastat ur reservdäcket och gjort anspråk på däckbytet på egen hand. Det är imponerande, men kom ihåg att det är ett väldigt tungt jobb. Det är lätt att bli… däckad.

Fler nyheter