Våningssängar – smart och platsbesparande lösning för barnrummet

16 maj 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att inreda ett barnrum kan vara en rolig och kreativ uppgift för föräldrar. Det är viktigt att skapa en plats som är bekväm, funktionell och säker för barnen att leka, sova och växa i. En våningssäng är ett utmärkt val för barnrummet då den sparar utrymme och ger extra lekyta. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med våningssängar, olika typer av våningssängar, säkerhetsaspekter och tips för att välja rätt våningssäng för ditt barnrum.

Varför våningssängar?

Våningssängar har blivit populära för barnrum av flera anledningar:

 • Utrymmesbesparande: En våningssäng tar upp mindre golvyta än två separata sängar, vilket är särskilt fördelaktigt i mindre barnrum eller rum som delas av flera barn.
 • Extra lekyta: Den övre våningen på en våningssäng kan användas som lekyta eller för att skapa en mysig läshörna, vilket gör att barnet kan ha sin egen privata plats att leka och koppla av på.
 • Gästfrihet: Om ditt barn har vänner som sover över ofta är en våningssäng ett praktiskt alternativ för att ge extra sovplatser utan att ta upp extra utrymme i rummet.
 • Äventyrlig känsla: För många barn är det spännande att sova högt uppe på en våningssäng, vilket kan skapa en känsla av äventyr och ro i deras rum.

Våningssängar

Typer av våningssängar

Det finns flera olika typer av våningssängar att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och egenskaper:

 1. Standard-våningssängar: Dessa är de mest traditionella våningssängarna med en säng ovanpå en annan. De kan vara enkla och funktionella eller mer dekorerade med inbyggda hyllor, förvaringsutrymmen eller till och med en nedre säng som kan omvandlas till en soffa.
 2. Loftsängar: En loftssäng har en öppen yta under den övre sängen istället för en nedre säng. Detta utrymme kan användas för att skapa en arbetsyta, en lekhörna eller för extra förvaring.
 3. Kombinerade våningssängar: Dessa är multifunktionella sängar som kombinerar en våningssäng med andra möbler, såsom en skrivbord, en byrå eller en garderob. Dessa är perfekta för små rum där varje kvadratmeter räknas.
 4. Stapelbara våningssängar: Dessa sängar kan användas som en våningssäng eller separeras till två separata sängar vid behov. Detta är praktiskt om barnen delar rum men ibland vill ha separata sängar.

Säkerhet och våningssängar

När det gäller våningssängar är säkerhet av yttersta vikt. Här är några säkerhetsaspekter att tänka på när du väljer och använder en våningssäng:

 • Stabilitet: Se till att våningssängen är stadig och robust. Den ska inte vicka eller gunga när barnen klättrar upp och ner.
 • Skyddsräcken: Den övre sängen bör ha fasta skyddsräcken på alla sidor för att förhindra att barnet ramlar ut under natten.
 • Trappor eller stege: Se till att trappor eller stegar till den övre sängen är säkra och enkla att använda. De bör vara stadigt fästa och ha halksäkra steg.
 • Säkerhetsavstånd: Det bör finnas tillräckligt med utrymme mellan över- och undersängen för att undvika att barnen slår huvudet när de klättrar upp och ner.
 • Säkerhetsnormer: Kontrollera att våningssängen uppfyller de nationella säkerhetsnormerna och är tillverkad av högkvalitativa material.

Tips för att välja rätt våningssäng

När du väljer en våningssäng är det några faktorer att tänka på för att hitta den bästa sängen för ditt barnrum:

 • Rummets storlek: Mät utrymmet där våningssängen kommer att placeras för att säkerställa att den passar och lämnar tillräckligt med utrymme för att röra sig runt i rummet.
 • Barnens ålder och behov: Ta hänsyn till dina barns ålder och behov när du väljer en våningssäng. För yngre barn kan en våningssäng med låga räcken vara mer lämplig medan äldre barn kanske föredrar en högre säng.
 • Funktionalitet: Tänk på hur du vill använda våningssängen utöver att sova. Om dina barn behöver en arbetsyta eller extra förvaring kan en loftssäng eller en kombinerad våningssäng vara det bästa alternativet.
 • Design och stil: Välj en våningssäng som passar in i rummets design och stil. Det finns många olika färger, former och stilar att välja mellan, så välj något som passar dina barns personliga preferenser.
 • Kvalitet och hållbarhet: Investera i en högkvalitativ våningssäng som kommer att hålla länge och vara säker för dina barn att använda.

Läs mer på https://www.littlehugs.se/vare-kategori/sangar/vaningssangar-upphojda-sangar/

Fler nyheter