Tandtekniker – allt du behöver veta

17 oktober 2022
Helen Johansson

editorial

Protestillverkning

En tandtekniker är en kvalificerad arbetstagare som tillverkar proteser under ledning av en legitimerad tandläkare. Några exempel på dessa är följande:
-proteser
-kronor
-broar
-faner
-implantat

Tandtekniker tillverkar även munskydd och nattskydd. Som du kan se spelar tandtekniker en viktig roll inom tandvårdsbranschen! I det här blogginlägget kommer vi att utforska allt du behöver veta om att bli tandtekniker.

image

Studera till tandtekniker

Utbildningskrav
Tandtekniker måste ha minst en gymnasieexamen eller motsvarande. Många innehar dock en associerad examen i tandteknik, som kan hittas på tekniska institut. Dessa program tar vanligtvis två år att slutföra. Vissa 4-åriga högskolor erbjuder kandidatprogram i tandteknik, men de är mindre vanliga. Dessa program tar vanligtvis fyra år att slutföra och omfattar förutom kurser även laborationer och klinisk erfarenhet. Efter att ha avslutat ett ackrediterat program måste man avlägga ett skriftligt prov för att bli nationellt certifierad. 

Nödvändiga färdigheter
Tandtekniker behöver manuell fingerfärdighet eftersom de ofta arbetar med små föremål och känsliga material. Teknikerna måste kunna följa detaljerade instruktioner eftersom de vanligtvis arbetar utifrån recept som skrivs av tandläkare och som anger hur en apparat ska se ut och fungera. De använder också en mängd olika handverktyg och elektriska maskiner under arbetet. De som är intresserade av detta yrke bör vara detaljorienterade och ha god färgseende eftersom de ofta måste matcha nyanser av tänder och andra material som används i apparaterna. Goda sociala färdigheter är också viktiga för det här jobbet eftersom tekniker måste arbeta nära tandläkare, andra tekniker och kontorspersonal som receptionister och bokhållare.”

Sammantaget kan det vara en mycket givande karriär att arbeta som tandtekniker! Om du har en passion för tänder och tycker om att skapa saker med dina händer kan detta vara den perfekta karriärvägen för dig. Se till att göra din forskning så att du förstår alla utbildningskrav innan du börjar. När du väl har alla nödvändiga kvalifikationer är du på väg att hjälpa människor att få vackra leenden! Om du önskar mer information rekommenderar vi att du kikar in hos https://bluedent.se/. Tack för att du läste!

Fler nyheter