Skilj köttmarknad från kötthandel

04 mars 2020
Lily Hansen
Skilj köttmarknad från kötthandel

Att gå på ”köttmarknad” är ett uttryck inte bara för att gå till torget och köpa färskt kött. Det har även kommit att bli ett uttryck för att gå ut på krogen eller nattklubben och ragga upp en partner att med lite tur kanske till och med få gå hem med samma kväll. ”Köttmarknaden” består av en större samling människor, ofta på ett dansgolv, där det finns en underliggande spänning av intimitet i luften. Går man ut på krogen på Stureplan skulle man därför kunna säga att man går på köttmarknad i Stockholm. Säg dock inte att du går på kötthandel i stockholm, för då faller hela liknelsen.

 

Fint och exklusivt kött

Kötthandel gör nog bäst i att tolkas så bokstavligt det bara går. Det handlar helt enkelt om att köpa olika typer av kött i olika mängder för olika priser. Det är inte ovanligt att det finns butiker och affärer som specialiserar sig på kött som anses finare, mer exklusivt och är dyrare än det kött du hittar i vanliga livsmedelsaffärer. Inte sällan kan du hos kötthandlare hitta så kallade ”köttlådor” som lite förenklat och slarvigt uttryckt består av en ”goodie bag” med olika typer av kött som kan förberedas och tillagas i olika variationer.

 

 

Kompensera din köttkonsumtion

En kötthandlare erbjuder många typer av kött. Hamburgare, entrecote, biff eller nötfärs. Eller vad sägs om lammytterfilé? Varför inte lyxa till det lite till helgen? Det är du väl ändå värd. Visst, många argumenterar för att vi borde äta mer vegetariskt eller veganskt, men det är ju inte lätt när köttfrestelsen är så stor. Ett förslag är att äta vegetariskt under veckan, för att sedan som sagt till helgen unna dig en extra fin och saftig entrecote. Då har du dels gjort klimatet en tjänst, minskat köttkonsumtionen och kan därför belöna dig själv med någonting extra fint.  

Fler nyheter