Noggrann tandborstning från första tanden och regelbundna besök hos tandhygienist ger starka tänder

22 juni 2021
Cecilia Olsson

Det är väldigt viktigt att sköta sin munhygien om man vill ha en frisk mun med starka tänder. En väldigt stor del av tändernas hälsa beror på hur väl man sköter egenvården av dem och det mest grundläggande är regelbunden tandborstning två gånger om dagen. Utöver det så är det även viktigt att göra undersökningar med jämna mellanrum samt åtgärda eventuella besvär som uppstått så snart som möjligt. 

Att borsta tänderna ska vara en självklar rutin, två gånger om dagen

Redan från att ett barn har fått sin första tand bör man introducera tandborstning morgon och kväll. Det är viktigt att göra tandborstningen till en rutin så tidigt som möjligt för att skapa förutsättningar för en riktigt frisk mun. En barntandkräm som innehåller fluor ger det bästa skyddet. Man bör använda en tandborste som är mindre och därmed anpassad för barn och de ska inte heller ha lika mycket tandkräm som en vuxen. Från 0 till 2 år räcker det med lite tandkräm på borstens toppar och mellan 2 till 6 år så är en klick lika liten som barnets lillfingernagel lagom. 

Från ungefär sexårsåldern kan barn börja använda samma fluortandkräm som de vuxna. Som vuxen ska man fortsätta att borsta tänderna morgon och kväll, i två minuter med ungefär 2 centimeter tandkräm på en mjuk tandborste. Hårda tandborstar kan lätt skada tandköttet och det är också viktigt att inte trycka för hårt med tandborsten även om den är mjuk. Man ska endast använda lite vatten vi borstningen och man ska helst vänta i två timmar innan man äter eller dricker något annat än vatten efteråt. 

Komplettera egenvården med besök hos tandhygienist

Förutom att sköta sina tänder så är det av yttersta vikt att man även undersöker sina tänder regelbundet. Hos en tandhygienist kan man få hjälp med behandlingar som ger bättre munhälsa och även få skräddarsydda råd om hur man kan sköta sina tänder på bästa sätt. På tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct kan man boka tid hos duktig och erfaren tandhygienist på Odenplan. 

Fler nyheter