Hur du vet om du är en bra kandidat för LASIK-kirurgi

24 november 2022
Helen Johansson

editorial

Ta reda på om ögonlaserbehandling är för dig

Det är ingen hemlighet att ögonlaserbehandling har ökat i popularitet under de senaste åren. LASIK är ett attraktivt alternativ för personer som letar efter ett sätt att minska sitt beroende av korrigerande linser och glasögon. Men är LASIK rätt för dig? Här är några saker du bör tänka på innan du fattar beslutet att genomgå LASIK-kirurgi.

image

Genomgå en omfattande ögonundersökning

Är du myopist, hyperopist eller astigmatiker?
LASIK utförs oftast på patienter som lider av myopi (närsynthet), hyperopi (långsynthet) eller astigmatism. Dessa brytningsfel kan korrigeras med glasögon eller kontaktlinser, men många föredrar den permanenta lösningen med ögonlaserbehandling. Om du är osäker på om du lider av något av dessa tillstånd, boka in ett möte med din optiker eller ögonläkare. De kan utföra en omfattande ögonundersökning och låta dig veta om du är en bra kandidat för LASIK.

Har du några andra ögonsjukdomar?
För att vara berättigad till LASIK-kirurgi måste du ha friska ögon. Det innebär att du inte får ha några andra ögonbesvär som potentiellt skulle kunna komplicera operationen eller påverka dess framgång. Några av de vanligaste kontraindikationerna för LASIK-kirurgi är glaukom, grå starr och torra ögonsyndrom. Återigen kommer din läkare att kunna tala om för dig om du har något av dessa tillstånd under din omfattande ögonundersökning.

Är du över 18 år?
Ögonlaserbehandling rekommenderas endast till personer som är över 18 år. Detta beror på att våra ögon fortfarande växer och förändras tills vi når vuxen ålder, så det är viktigt att vänta tills de har stabiliserats innan man genomgår någon typ av refraktiv kirurgi. Om du är under 18 år och intresserad av ögonlaserbehandling bör du prata med dina föräldrar eller vårdnadshavare om möjligheten att genomgå ingreppet när du fyller 18 år.

Ögonlaserbehandling kan vara ett utmärkt sätt att minska ditt beroende av korrigerande linser, men det är inte rätt för alla. Det bästa sättet att avgöra om du är en bra kandidat för LASIK är att boka ett möte med din optiker eller ögonläkare. De kommer att kunna utföra en omfattande ögonundersökning och låta dig veta om LASIK är rätt för dig utifrån dina individuella behov och din medicinska historia. Tack för att du läste!

Fler nyheter