Hört talas om farmartjänst? Om inte se hit!

21 februari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Hört talas om farmartjänst? Om inte se hit!

Är du bekant med trädgårdsarbete eller farmartjänster som yrke? Det fanns en gång en tid då det var vanligt att se människor i till synes lantliga områden sköta trädgårdar och fylla sina korgar och vagnar med färska grönsaker från sitt arbete. Till och med för så lite som femtio år sedan var denna praxis inte ovanlig. Men mellan stadsutbredning, ökad teknik och moderna bekvämligheter som stormarknader som är mer lättillgängliga än någonsin tidigare har det traditionella hantverket med trädgårdsarbete för att försörja sig nästan helt försvunnit i många delar av världen. I det här blogginlägget ska vi ta en närmare titt på varför det är så – vad fick det att falla bort från det vanliga samhället? Och ännu viktigare – kan det dyka upp igen? Läs vidare för att få veta mer om dessa frågor och mycket mer!

farmartjanst

Landsbygden levde på ett annat sätt

Trädgårdsarbete var tidigare en pålitlig och stadig inkomst för många människor, särskilt på landsbygden. När städerna bredde ut sig och tekniken gjorde det lättare för människor att få tillgång till de produkter de behöver från stormarknader, sjönk efterfrågan på hemodlade varor. Detta var en del av ett större skifte bort från traditionell självförsörjning som moderna bekvämligheter gjorde det lättare för människor att få tillgång till varor som köps i butik.

Farmartjänster för att försörja sig sågs inte längre som det mest effektiva eller önskvärda sättet att skaffa mat, och därför började hantverket försvinna ur det allmänna medvetandet. Dessutom är moderna jordbruksmetoder ofta effektivare än traditionella trädgårdsmetoder, vilket innebär att stora jordbruksföretag inte längre kan använda sig av den traditionella trädgårdsodlingen till deras fördel. Därför är det mindre troligt att människor väljer trädgårdsarbete som karriär. Men det finns företag kvar som har just trädgårdsarbete och farmartjänster som inriktning, bland annat i Ullared.

 

 

Fler nyheter