High Vacuum Pumps till er räddning

10 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

High Vacuum Pumps till er räddning

Det roligaste med att sitta och bläddra igenom de olika alternativen för vakuum pumpar och de som kallas ”high vacuum pump” är att det känns som om man slängs rakt in en super hjälte film. Det finns många olika alternativ och varje alternativ har sina egna unika möjligheter. Om du måste rädda världen från en skurk som har tagit kontroll över en satellit vill du hitta rätt högvakuumpump för jobbet. Nej så är det faktiskt inte. Det handlar mer om att de heter saker som låter som om de är hämtade från en film. Vad säg som ”Gamma Ion Pump”. Låter inte det som något som Bruce Banner skulle använda.

Men verkligheten är tyvärr inte lika spännande. Det finns såklart olika typer av högvakuumpumpar för olika ändamål. Men den vanligaste är roterande lamellpumpen. Och den är inte alls så flashig som namnet antyder.

High vacuum pumps

En vanlig roterande lamellpump

En roterande lamellpump består av en cylindrisk kammare med lameller som roterar inuti den. Kolvarna är förseglade i sina kanter så att de glider in och ut när de roterar. När lamellerna sitter i kammarens övre del utgör de en tätning med kammarens övre del och gör att gasen kan strömma in i pumpen. När lamellerna roterar trycker de gasen mot kammarens botten där den sedan släpps ut.

Den vanligaste användningen av en roterande lamellpump är i samband med en ångförstärkare. En ångförstärkare används när gasen som ska pumpas är i ångform. Enbart roterande lamellpumpen kan inte skapa det höga vakuum som krävs för vissa tillämpningar, så ångförstärkaren används för att öka pumpens effektivitet.

Oavsett vad du ska ha din högvakunmspump till så finns det vissa företag i Sverige som är ledande på att bygga, installera och utföra service på dessa maskiner. Kontakta någon av dem idag för rådgivning.

Fler nyheter