Fint sidohängt fönster för att se bättre ut

20 maj 2021
william eriksson

Letar man efter några riktigt fina fönster har man en hel djungel att passera. Det lättaste är att först bestämma vilken typ av fönster man vill ha. De olika varianterna är tre stycken. 

Antingen väljer man ett sidohängt fönster, ett överkantshängt dito eller ett underkantshängt. Valet är således helt fritt. För det allra flesta är det ett fönster sidohängt som är det vanligaste valet

Ett sidohängt fönster monteras med gångjärn på sidorna och det gör att man lätt  kan öppna det genom att dra det antingen utåt eller inåt med ett handtag som är fäst i den motsatta sidan. Ett överhängt fönster är monterat med ett gångjärn i den övre delen av karmen. Sedan öppnas det genom att man drar i handtaget som sitter på motsatt sida. Det fungerar tvärtom på ett underhängt fönster.    

   

 

Olika glas till olika fönster

Vad man vill ha för slags glas i sina fönster är inte bara en smaksak utan även en fråga om ens ekonomiska situation och status. Det går att få tag i munblåst glas men då ska man veta att de kostar en mindre förmögenhet. Det kan det ju vara värt det om det har en stor betydelse för både utseende och hur det passar in i resten av huset. Är det ett sekelskifteshus kan det vara den enda riktiga vägen att gå. Då blir ju valet lätt.

Är man mindre noga med just vad det är för slags glas och tycker att det är bättre att kunna titta ut genom ett hederligt enkelt glas i sina fönster kan man komma mycket billigare undan. De flesta fönster som säljs har ett vanligt glas i fönsterkarmarna. Det är ju det vanligaste och funkar verkligen bra. Så kommer valet mellan tvåglasfönster och englasfönster. Det har mycket att göra med hur mycket isolering man behöver. 

Fler nyheter