Därför måste vissa reglera tänderna

26 november 2021
Lily Hansen

editorial

Har man något typ av bettfel kan man behöva reglera sina tänder. Detta eftersom bettfelet kan innebära att man inte kan bita eller tugga normalt och att man har svårt att stänga munnen. Men tänder som står ut blir också lättare skadade om man skulle råka ramla, eller träffas av en boll i ansiktet då man sportar. Men det finns även andra orsaker till tandreglering. Ibland sitter tänderna för tätt och man kan behöva flytta på dem av den orsaken. 

Det är normalt tandläkaren som upptäcker om man behöver reglera tänderna och oftast sker detta när man som barn börjar få sina fasta tänder. Tandreglering är kostnadsfri för barn och ungdomar upp tills det att de fyller tjugofyra år, om den sker av medicinska skäl. Fast ibland kan man vilja att reglera tänderna av estetiska orsaker. Sneda tänder må vara charmigt men det är tyvärr inte alla med sneda tänder som känner lika, och i stället skäms och undviker att le. Känner man så ska man berätta detta för sin tandläkare så att man får hjälp att reglera tänderna kostnadsfritt.

 

image

 

Tandreglering med tandställning som inte syns

Den klassiska rälsen finns fortfarande och är väldigt vanligt förekommande men har idag nästan fått kultstatus och ses lite som en accessoar. För den som vill ha en mer diskret tandställning finns det näst intill synliga sådana. Populär är Invisalign tandställning som består av genomskinliga bettskenor som även går att ta ur. Men det finns också en fast tandställning som fästs på baksidan av tänderna och som inte syns.

Funderar man på att reglera tänderna ska man prata om detta med sin tandläkare. Tandreglering på en tandvårdsklinik är bättre att vända sig till om man är vuxen och vill reglera tänderna. Detta eftersom det är lite mer komplicerat att rätta till bettet när man är vuxen.

Fler nyheter