Är betongplattor i Jönköping de bästa? 

28 oktober 2022
Camilla Holmgren

editorial

Betongplattor är ett betongmaterial som används mycket för byggnationer. Materialet har funnits i flera tusen år och har under dessa år hållit en hög kvalitet. Betongplattor i Jönköping, från Betongmästarna till exempel, produceras av betong och plattorna kan ha olika funktioner beroende på vad de ska användas till. Innan du köper betongplattor, bör du definiera vad de ska användas till så att du får rätt produkt.

Betongplattor – typer

Det finns tre olika typer av betongplattor: normala, lätta och tunga. Lätta betongplattor Jönköping har en vikt på mindre än 1800 kg/m3, medan den normala typen har en vikt på 1800-2400 kg/m3. Tunga betongplattor väger mer än 2400 kg/m3. Viktskillnaden beror på att den lätta typen består av mindre stenar än den normala typen.

betongplattor Jönköping

Hållbarhet

Det är stenarna i betongblandningen som ger materialet dess styrka. De stenar som används för lätta betongplattor är i allmänhet cirka 8 mm stora, medan stenarna för normala betongplattor är mellan 16 och 20 mm stora. De större stenarna gör det möjligt att minska mängden cement utan att kompromissa med kvaliteten. Detta gör vanliga betongplattor dyrare än lättbetongplattor.

Hur tillverkas betongplattor?

Tillverkningen av betongplattor är en process som börjar med att man blandar cement, vatten och sand. Grus eller krossad sten läggs sedan till blandningen och det hela blandas ihop tills det når önskad konsistens. Blandningen hälls sedan i formar och får härda. Tiden det tar för betongen att härda varierar beroende på vilken typ av betong det rör sig om, men i allmänhet är den mellan 24 och 48 timmar.

Vad kan man förvänta sig av en bra betongplatta?

När du köper betongplattor bör du se till att de uppfyller vissa kriterier för att säkerställa att de är av god kvalitet. Betongen ska vara av rätt typ och ha rätt densitet. Den ska också vara väl komprimerad och ha en slät yta.

Fler nyheter